بهترین روش کاشت دندان
بهترین روش کاشت دندان کدام است؟
در این مطلب از سایت دکتر ندا مکانیک دندانپزشک زیبایی اصفهان به بررسی و معرفی بهترین روش کاشت دندان می پردازیم. طی ۱۰ سال گذشته بیش از هر زمان دیگری در دندانپزشکی پیشرفت رخ داده و روشهای متنوع و جدیدی برای جایگزین کردن دندان ابداع شده است که میتواند در زمان کوتاهی دندان از دست رفته را به شما بازگرداند. روش های زیر جزو پرکاربردترین روش های کاشت دندان هستند:
- ایمپلنت دندان
- بریج دندان
- دندان مصنوعی
ایمپلنت دندان
روش ایمپلنت دندان (Dental implants) موفق ترین روش درمانی در دندانپزشکی برای پر کردن جای خالی دندان است. ایمپلنت سه بخش اساسی دارد:
- پایه یا فیکسچر (جایگزین ریشه ی دندان)
- اباتمنت (واسط بین پایه و تاج دندان)
- تاج یا روکش دندان
در این روش ابتدا پایه را داخل لثه قرار می دهند و حدود ۱ تا ۴ ماه صبر می کنند تا پایه به استخوان فک جوش بخورد. پس از آن اباتمنت را روی آن می گذارند و روکش ساخته شده در لابراتوار را بر روی آن نصب می کنند.
وجه تمایز ایمپلنت با روش های دیگر کاشت دندان این است که در ایمپلنت، پایه یا فیکسچر وجود دارد که معمولا از جنس تیتانیوم می سازند و جایگزین ریشه دندان می شود. این پایه اگر به خوبی جوش بخورد می تواند از استخوان فک در برابر تحلیل محافظت کند.
مطلب پیشنهادی : مراحل انجام ایمپلنت فوری دندان
بریج دندان
روش جدید جایگزین ایمپلنت برای کاشت دندان، شامل روش پل یا بریج (bridge) است. بریج دندان در واقع کاشت دندان بدون ایمپلنت با تکنولوژی جدید است. پل های ثابت دندانی، روکش هایی از جنس سرامیک، فلز و یا ترکیبی از فلز و سرامیک (PFM) هستند.
نحوه انجام کاشت دندان بدون ایمپلنت در روش بریج، با توجه به نوع پل انتخابی و شرایط بیمار، متفاوت است. پلهای کلاسیک، پلهای ماری لند و پلهای رزینی، هریک با توجه به شرایط خاص هر فرد مورد استفاده قرار می گیرد.
بهطورکلی، روش بریج به این صورت است که در آن، دندانی را که از دست دادهاید، همراه با دو دندان کنارش (در چپ و راست)، با یک ست دندان مصنوعی پوشانده میشوند. علت نامگذاری این روش همین نحوه عملکرد آن است که بر روی بخش ناقص، یک پلی از دندان مصنوعی چسبانده میشود.
روش بریج گاهی ممکن است با روش ایمپلنت ترکیب شود. اگر دندان های کناری آسیب دیده باشند و توانایی نگه داشتن بریج را نداشته باشند لازم است که دندان آسیب دیده اول ایمپلنت شوند به این روش “بریج بر پایه ایمپلنت” گفته می شود بریج های دندانی بین ۵ تا ۱۵ سال (بسته به جنس و کیفیتشان ) می توانند عمر کنند.
در چه مواردی از روش بریج استفاده می شود؟
یکی از فاکتورهایی که در مقایسه ایمپلنت دندان با بریج مطرح می شود موارد کاربرد آن هاست. در مواردی می توان از بریج برای کاشت دندان استفاده کرد که:
- تعداد محدودی دندان از دست رفته باشد.
- دندان های مجاور کاملا سالم باشند و توانایی پشتیبانی از بریج دندان را داشته باشند.
- بریج های دندانی که جایگزین دندان کشیده شده می شود اصطلاحا ” پونتیک” نامیده می شوند. پونتیک ها از طریق روکش به دندان های مجاور (دندان های سالم شما) متصل می شوند به طوری که پونتیک ها مثل پل بین دو دندان سالم قرار می گیرند.
برای بریجهای دندانی هم میزان دوام ۵ تا ۷ ساله تخمین زده شده که این مدت هم در افراد مختلف، باتوجه به میزان مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان، متفاوت خواهد بود.
دندان مصنوعی
از دندان مصنوعی هم جهت پر کردن جای خالی دندان استفاده می کنند. این روش را احتمالا برای پدربزرگ یا مادربزرگ خود که دندان های خود را از جا در می آوردند. و در یک لیوان آب نگه می داشتند، دیدید.
نحوه ساخت دندان مصنوعی، از لحاظ تئوری بسیار ساده است. یک ست دندان مصنوعی بر روی پایه پلاستیکی که همرنگ با لثه شما است، می سازند و در دهانتان می گذارند. این دندان ها قابل جابجایی هستند. خوشبختانه روش های مدرنی در ساخت دندان مصنوعی ابداع شدند. حتی می توان این پروتزهای دندانی را با پایه ایمپلنت، به فک دندان ثابت کرد.
البته شاید فکر می کنید دندان مصنوعی حتما باید متحرک و قابل جابجایی باشد. خیر، روش های ثابت نیز در این نوع کاشت دندان وجود دارد که خود را به رقیبی در روش های کاشت ایمپلنت و بریج تبدیل کند. که به آن “اوردنچر” می گویند.
بهترین روش کاشت دندان کدام است؟
اگر به طور کلی از یک متخصص بپرسید کدامیک از این روش ها بهتر است، قطعا خواهد گفت ایمپلنت دندان. اما در شرایطی ممکن است دندانپزشک با توجه به بافت لثه، جنس دندان و مدت زمان خالی بودن جای دندان، پیشنهادات متفاوتی بدهد.
روش ایمپلنت دندان، بریج و دندان مصنوعی هرکدام مزایا و کاربرد خاص خود را دارند. و انتخاب بهترین روش متناسب با شرایط فک و دندان بیمار تصمیم گیری می شود. طول عمر، هزینه، سلامت سایر دندان ها و تعداد دندان هایی که باید درمان شوند فاکتورهایی هستند که به هنگام انتخاب روش مناسب درمان مدنظر قرار گیرند.
صفحه اینستاگرام دکتر ندا مکانیک بهترین دندانپزشک زیبایی اصفهان
روش بریج دندان های مجاور را درگیر می کند. و لازم است که دندان های کناری کمی ساییده شوند. تا به عنوان پایه عمل کنند اما خب نسبت به ایمپلنت درمانی کم تهاجمی تری است وطول درمان کوتاه تری دارد. در مقابل ایمپلنت، بدون دستکاری دندان های مجاور داخل استخوان فک قرار میگیرند و کاملا طبیعی هستند. ماندگاری بالاتری دارند. از همه مهم تر اینکه با تحریک استخوان فک از تحلیل آن به مرور زمان جلوگیری می کند.
در صورت عدم وجود بیماری خاص و محدودیت بودجه، قطعا پیشنهاد ما ایمپلنت دندان است. البته ناگفته نماند که هزینه لازم برای انجام هر یک از روش ها نیز متفاوت است.
آیا کاشت دندان با چسب امکان پذیر است؟
روکش یا تاج ایمپلنت را عموما با چسب مخصوص دندانپزشکی روی دندان ایمپلنت قرار می دهند. این فرایند را کاشت دندان با چسب می نامند. پس منظور کاشت دندان فقط با چسب نیست. پایه ایمپلنت در هر صورتی باید در استخوان فک کاشت شود.
آیا کاشت دندان درد دارد؟
با توجه به روش کاشت دندان متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، کاشت دندان مصنوعی هیچ دردی ندارد. البته جای نگرانی نیست، حتی درد ایمپلنت دندان نیز قابل کنترل است.
بهترین دندانپزشک اصفهان در دکتر آف