مراحل درمان ریشه دندان
بررسی مراحل درمان ریشه دندان
درمان ریشه دندان یا روت کانال که تحت عنوان درمان اندودنتیک نیز شناخته می شود، یک روش درمانی در دندانپزشکی است که به از بین بردن و تخلیه عفونت داخل دندان اشاره دارد. در این نوشته از سایت دکتر ندا مکانیک متخصص بهترین ایمپلنت اصفهان مراحل درمان ریشه دندان را مورد بررسی قرار می دهیم.
انجام ترمیم ریشه دندان همچنین میتواند احتمال بروز عفونت های داخل دندانی در آینده را به شدت کاهش دهد. از آنجایی که این عمل مربوط به پالپ نرم یا مغز دندان است و این بخش نیز جزء ریشه دندان ها است، به این درمان اصطلاحا درمان ریشه دندان گفته میشود.
معرفی درمان ریشه
دندان از دو بخش اصلی شکل گرفته است، یکی تاج دندان که همان بخش سفید رنگ است و دیگری ریشه دندان که به استخوان فک جوش خورده است. ما در این مقاله تنها با ریشه کانال سروکار داریم. خود روت کانال (root canal) در واقع درمان نیست و اشاره به بخشی از دندان یا همان ریشه دندان دارد. ریشه دندان یک فضای توخالی است که جایگاه عروق خونی، عروق عصبی و سلولهای پالپ نرم است. در واقع تنها بخش زنده دندان همین پالپ نرم است که بروز عفونت در آن میتواند خطرناک باشد. به عمل درمان روت کانال در اصطلاح درمان ریشه دندان گفته میشود.
نحوه آلوده شدن پالپ دندان
همانطور که گفته شد روت کانال به آلوده یا عفونی شدن پالپ دندان گفته می شود و نیازمند درمان فوری است. درمان این مشکل عبارتست از، تمیز و خارج کردن محتویات زنده داخل ریشه دندان است. در داخل دهان تعداد بسیار زیادی باکتری مفید و مضر قرار دارند که در شرایط عادی ضرری به ما نمیرسانند. اما اگر شخصی در دندان خود یک حفره عمیق داشته باشد یا ترک خورده، شکسته و لق باشد، بهترین فضا برای فعالیت و خرابکاری باکتری ها ایجاد میشود. باکتری ها از این شرایط استفاده کرده و راهی به سمت پاپ نرم و ریشه دندان پیدا میکنند تا آن را آلوده کنند. در نهایت باکتری ها باعث از بین رفتن خمیر می شوند.
اگر باکتری بتواند به قسمت ها عمیق تر نفوذ کند میتواند باعث شکل گیری عفونت در استخوان فک شوند که این به مراتب جدی تر است. زیرا عفونت باعث ضعف استخوان و کاهش بافت استخوانی می شود. در نهایت عفونت ایجاد شده باعث متورم شدن رباط های اطراف دندان و دندان لق شدن آن میشود.
مراحل انجام روت کانال یا درمان ریشه دندان
درمان ریشه در سه مرحله انجام می شود و معمولا بین یک تا سه جلسه نیز طول می کشد. در ادامه با هر سه مرحله این عمل آشنا خواهید شد.
دسترسی به کانال ریشه و خارج کردن پالپ
ابتدا دندانپزشک هر آنچه را که درون کانال ریشه وجود دارد را حذف می کند. برای اینکار بیمار باید تحت بیحسی موضعی قرار بگیرد. سپس دندانپزشک متخصص یک سوارخ کوچک روی سطح دندن ایجاد میکند تا به پالپ دندان و ریشه دسترسی پیدا کند. دندانپزشک با دقت ابزار کوچکی را وارد سوراخ دندان کرده و اقدام به خارج کردن بخش مرده یا بیمار مغز دندان میکند.
پاکسازی و پر کردن ریشه کانال
در مرحله دوم، دندانپزشک بخش هایی که خالی کرده با با دقت تمیز کرده. او اینکار را با محلول مخصوص شستش انجام میدهد. دندانپزشک اینکار را تا آنجا که حس کند ریشه دندان کاملا تمیز و ضدعفونی شده ادامه میدهد.
پس از اتمام ضدعفونی و شستشوی ریشه، نوبت به مهر و موم کردن و بستن دندان و سوراخ ایجاد شده میرسد. برای اینکار از سمنت ها یا مواد پرکننده دیگر استفاده میشود. بعد از اینکه دندان مهروموم شد دیگر باید رسما آن را یک دندان مرده در نظر گرفت زیرا تمام محتویات ریشه که شامل اعصاب میشود دیگر وجود ندارد. در این شرایط بیمار هیچ دردی از جانب این دندان تجربه نخواهد کرد.
افزودن تاج یا پر کننده دندان
زمانی که محتویات داخل دندان برداشته شد، دندان اکنون بیشتر از هر زمان دیگری شکننده و در معرض آسیب دیدن است. دندان بدون پالپ باید از رباط اتصال دهنده دندان به استخوان تغذیه کند. این منبع میتواند کافی باشد، اما با گذشت زمان، دندان شکننده تر می شود، بنابراین باید با یک تاج یا پر کننده دندان از آن محافظت کرد.
صفحه اینستاگرام دکتر ندا مکانیک بهترین ایمپلنت اصفهان
تا زمانی که تاج نصب نشود یا با مواد پرکننده محافظت نشود، بیمار نباید غذا بجود یا چیزی را گاز بگیرد. پس از انجام تاج یا پر شدن دندان، فرد می تواند مانند گذشته از دندان خود استفاده کند. درمان معمولا فقط نیازمند یک جلسه کامل است اما اگر وضعیت شخص وخیم باشد یا نیازمند چند روت کانال باشد، احتمالا 2 تا 3 جلسه دیگر برای درمان ریشه نیاز باشد.
میزان درد درمان ریشه
یکی از ترس های بزرگ در مورد این نوع درمان، دردناک بودنش است. اما حقیقت این است که اگر درمان توسط یک دندانپزشک مجرب و حرفه ای نجام شود درد یا به شدت کم میشود یا اصلا دردی تجربه نخواهد شد. دردی که حین عمل احساس می شود معمولا ناشی از وجود عفونت است و ربطی به خود درمان ندارد زیرا اصولا روت کانال دردناک نیست زیرا شخص بیحس میشود آنگاه عمل آغاز میشود.
هرچند که خود عمل نباید درد داشته باشد اما تجربه مقداری ناراحتی و حساسیت بعد از درمان میتواند طبیعی باشد. این احساس ناراحتی موقتی است و با داروهای غیرنسخه ای به راحتی تسکین پیدا میکنند. در کنار داروی مسکن، دندانپزشک برای کاهش عفونت یا خشکاندن آن آنتی بیوتیک تجویز میکند.
بهترین ایمپلنت اصفهان در دکتر آف