علائم ، عوامل و عوراض پولیپ دندان
بررسی علائم ، عوامل و عوراض پولیپ دندان
قصد داریم تا در مقاله امروز سایت دکتر ندا مکانیک متخصص ایمپلنت اصفهان به بررسی علائم ، عوامل و عوراض پولیپ دندان بپردازیم. پولیپ دندان (pulp polyp) یا پالپیت مزمن هیپرپلاستیک، بافت ملتهب متورم صورتی رنگی است که از فضای باز در خارج از دندان در حفره دهان دیده میشود. این نوع پولیپ بیشتر در اثر حفره درمان نشده در دندان بزرگ مانند دندان مولر ایجاد میشود. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض باکتریهای ایجاد کننده حفره باعث تحریک و التهاب پالپ دندان در داخل دندان خواهند شد. این پولیپ ممکن است در نهایت، سطح نمایان شده دندان آسیبدیده را بپوشاند. از علل شایع پولیپ پالپ میتوان به شکستگی دندان، پر نشدن یا از بین رفتن تاج دندان اشاره کرد.
ظاهر پولیپ دندان ممکن است بسیار متفاوت باشد. ظاهر آن گاهی صاف و نرم و گاهی اسفنجی یا ناهموار است. رنگ پولیپ نیز ممکن است از صورتی مایل به سفید تا قرمز تیره متغیر باشد. غالباً پالپ ملتهب قابل مشاهده است.
پیشنهاد برای مطالعه : روش ها و مزایای فلوراید تراپی برای دندانها
دو نوع پولیپ دندان وجود دارد
- پولیپ برگشتپذیر دارای التهاب خفیف بوده و پالپ دندان به اندازه کافی سالم است تا نجات یابد.
- پالپیت برگشتناپذیر زمانی رخ میدهد که التهاب و علائم دیگر مانند درد شدید وجود داشته و نتوان پالپ را نجات داد.
پولیپ برگشت ناپذیر ممکن است منجر به نوعی عفونت به نام آبسه پری اپیکال شود. این عفونت در ریشه دندان ایجاد میشود. در صورت عدم درمان، این عفونت ممکن است به سایر قسمتهای بدن مانند سینوسها ، فک یا مغز گسترش یابد.
رشد غیرطبیعی پولیپ، برگشتپذیر نیست و به درمان با آنتی بیوتیک پاسخ نمیدهد. درمان استاندارد پولیپ پالپ، درمان کانال ریشه است که به دنبال آن تاج دندان روی دندان قرار میگیرد. در ضمن ممکن است نیاز به کشیدن دندانهای آسیب دیده باشد که از یک وسیله دندانپزشکی مصنوعی برای بازگرداندن ظاهر طبیعی دندانهای فرد استفاده میشود.
علائم بروز پولیپ دندان
پولیپهای پالپ دندان معمولاً زیاد دردناک نیستند. بیشتر دردهایی که فرد مبتلا به این نوع پولیپ تجربه میکند، ناشی از فشار روی بافت لثه اطراف است که در اثر رشد ایجاد میشود. فشار مستقیم روی پولیپ به طور کلی ناراحتی بسیار خفیفی ایجاد میکند.
هر دو نوع پالپیت برگشتپذیر و برگشتناپذیر باعث درد میشوند، درد ناشی از پولیپ برگشتپذیر ممکن است خفیفتر باشد و فقط هنگام غذا خوردن ایجاد شود؛ ولی درد همراه با پولیپ برگشتناپذیر ممکن است شدیدتر بوده و در طول روز و شب رخ دهد.
علائم هر دو نوع پالپیت عبارتند از:
- التهاب
- حساسیت به غذای سرد و گرم
- حساسیت به غذاهای بسیار شیرین
پالپیت برگشتناپذیر ممکن است شامل علائم اضافی عفونت نیز باشد، مانند:
- تب کردن
- تورم غدد لنفاوی
- بوی بد دهان
- طعم بد در دهان
علل بروز پولیپ دندان
در دندان سالم، لایههای مینای دندان و عاج از پالپ در برابر عفونت دندان محافظت میکند. پولیپ زمانی اتفاق میافتد که این لایههای محافظ آسیب ببینند و به باکتریها اجازه ورود به پالپ را داده و باعث تورم شود. پالپ در داخل دیوارههای دندان به دام میافتد، بنابراین تورم باعث فشار و درد و همچنین عفونت میشود.
لایههای مینای دندان و عاج ممکن است تحت شرایط مختلفی آسیب ببینند، از جمله:
- حفره یا پوسیدگی دندان، که باعث فرسایش دندان میشود.
- آسیب، مانند ضربه به دندان
- شکستگی دندان، که پالپ را نمایان میکند.
- ضربههای مکرر ناشی از مشکلات دندانی، مانند ناهماهنگی فک یا دندان قروچه
- هر چیزی که خطر پوسیدگی دندان را افزایش دهد، مانند زندگی در منطقهای بدون آب فلوراید یا داشتن برخی شرایط پزشکی مانند دیابت، ممکن است خطر ابتلا به پالپیت را افزایش دهد.
عوارض و مشکلات پولیپ دندان
عدم درمان پولیپ دندان (pulp polyp) باعث عوارض متعددی میشود. گاهی ممکن است این مشکل باعث عفونت بافت لثه اطراف و آبسه دندان شود. گاهی نیز ممکن است باکتریها به سایر دندانهای سالم حمله کرده و باعث ایجاد حفرههای اضافی شوند که در نتیجه نیاز به درمانهای بیشتر دندانپزشکی خواهند داشت.
با وجود پولیپ، دندانها ممکن است برای ترمیم بیش از حد آسیب ببینند که دندانهای آسیب دیده باید بیرون کشیده شوند و این خود مشکلی بسیار بزرگ است.
دکتر ندا مکانیک را در اینستاگرام دنبال کنید
پولیپ دندان در کودکان
کودکان ممکن است در معرض خطر بیشتری باشند، اما این امر تا حد زیادی به کیفیت مراقبت از دندان و عادات بهداشت دهان و دندان مرتبط است. پالپهای دندانی ممکن است با روشهای متفاوتی آسیب ببیند. همچنین ممکن است پوسیدگی دندان یا آسیب تروماتیک در کودکان به بی پوشش ماندن پالپ دندان منجر شده که التهاب دندان و درد آن را در پی دارد.
عادات و شیوه زندگی کودکان میتواند خطر ابتلا به پولیپ دندان را افزایش دهد، از جمله:
- عادات بهداشت دهان ضعیف مانند مسواک نزدن دندانها بعد از غذا و عدم مراجعه به دندانپزشک برای معاینات منظم.
- خوردن مواد غذایی سرشار از قند یا مصرف غذاها و نوشیدنیهایی که باعث پوسیدگی دندان میشوند، مانند کربوهیدراتهای تصفیه شده.
- داشتن سرگرمیهاییکه خطر ضربه زدن به دهان را افزایش میدهد.
- دندان قروچه مزمن در کودکان
- و…
بیشتر بخوانیم:
مزایای نخ کشیدن اصولی دندان های کودکان