عوامل موثر در طول دوره درمانی ارتودنسی دندان
بررسی عوامل موثر در طول دوره درمانی ارتودنسی دندان
یکی از سوالاتی که همه مراجعهکنندگان درباره فرآیند صاف کردن دندان ها با ارتودنسی میپرسند، طول درمان ارتودنسی و مدت زمان لازم برای ردیف شدن دندانها است. شاید این سؤال به نظر ساده برسد، اما موارد متفاوتی هستند که بر طول درمان ارتودنسی تاثیر میگذارند. عواملی همچون نحوه نگهداری، سن و نوع دندانها، هریک به نوبه خود تأثیر قابل توجهی در طول درمان ارتودنسی میگذارند. در ادامه این مقاله سایت دکتر ندا مکانیک متخصص دندانپزشک اصفهان به مطالعه و بررسی عوامل موثر در طول دوره درمانی ارتودنسی دندان خواهیم پرداخت.
زمان مورد نیاز برای ارتودنسی دندان
یک جلسه به معاینه دندان بیمار، مشاوره و ارائه توضیحات لازم در رابطه با انواع روش های ارتودنسی پرداخته می شود. در جلسه دوم بر اساس عکس ها تهیه شده روش های قابل اجرا بررسی و مطابق با شرایط و انتظارات بیمار روش درمانی تعیین میشود. بعد از آماده شدن براکت های ارتودنسی بسته به نوع ارتودنسی، یک جلسه هم صرف نصب براکت ها می شود. به طور کلی طی ۳ جلسه می تواند از معاینه تا نصب بریس ارتودنسی انجام شود.
البته اگر بیمار دندان آسیب دیده داشته باشد یا به علت شلوغی دندان ها نیاز به کشیدن دندان باشد، تعداد جلسات درمان دندان ها پیش از نصب بریس به آن ۳ جلسه اضافه می شود. علاوه بر آن تعداد جلسات مراجعه برای تنظیم براکت ها که در هر بیمار متفاوت است، هم در مجموع تعداد جلسات ارتودنسی محاسبه می شود.
مطلب پیشنهادی : عوامل پس زدن ایمپلنت دندان و اقدامات بعد از آن
عوامل تاثیرگذار بر طول درمان ارتودنسی
مدتزمان متوسط برای طول درمان ارتودنسی بین ۱ تا ۴ سال است. اما ممکن است بسته به شرایط دندانها برای مدتزمان کوتاهتر یا طولانی تری به درمان نیاز داشته باشید. در اینجا چند فاکتور وجود دارد که میتواند بر مدتزمان استفاده از ارتودنسی تأثیر بگذارد و چندی از مواردی که در طول ارتودنسی باید رعایت کنید، آورده شده است که می تواند به سوال سیم کشی دندان چقدر طول می کشد پاسخ می دهد.
میزای کجی دندان ها
دلیل متداولی که ممکن است شما از بریس (braces) استفاده کنید این است که دندانهای شما تراکم بالا، بیرون زده یا فاصله زیادی دارند. برای جلوگیری از ایجاد حفره، بیماری لثه و فرسایش مینا باید به دنبال درمان این مسائل باشید. مدتزمان استفاده از ارتودنسی برای درمان این شرایط بر اساس شدت آن متفاوت است. بهعنوانمثال، تراز کردن دندانها ممکن است شامل برداشتن دندانها باشد تا فضای بیشتری در دهان شما ایجاد شود.
برنامه و مهارت ارتودنتیست
همانگونه که مطلع هستید، دندانپزشک ها برای درمان های ارتودنسی از انواع روش های ارتودنسی استفاده می کنند. قطعا یک ارتودنتیست ماهر و خلاق، باید برای هر نوع ناهنجاری، بهترین روش درمانی را انتخاب کند تا مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی را به حداقل برساند.
گاز شما (نحوه بسته شدن دهانتان)
شیوهای که دندانهای بالا و پایین شما بر روی هم قرار میگیرد، گاز شما است. گاز شما ممکن است به همان شکلی که باید روی هم قرار بگیرد و یا ممکن است نیاز به یکی از نیش درمانهای زیر باشید:
- نیش بیش از حد باز
- نیش بیش از حد عمیق
- نیش بسته
- نیش متقاطع
درمان این شرایط با بریس میتواند بیش از درمان ساده دندانهای نامرتب با بریس باشد و در این شیوه طول درمان ارتودنسی در سنین مختلف فرق دارد و کودکانی که هنوز دندان هایشان بالغ نشده است، به زمان بیشتری نیاز دارند.
میزان همکاری داوطلب
به هر حال ارتودنسی یک فراید طولانی مدت است و دندانپزشک شما پیشنهاداتی جهت کاهش زمان ارتودنسی به شما ارائه می دهد. چنانچه توصیه های دندانپزشک خود را جدی گرفته و با او همکاری کنید، قطعا طول درمان ارتودنسی کوتاه تر خواهد شد.
سن داوطلب
از مهم ترین عوامل موثر بر طول درمان ارتودنسی، سن مراجعه کننده است. این که ارتودنسی مختص سن خاصی باشد، کاملا اشتباه است. اما هر چه بدان جوان تر و کم سن و سال تر باشد، سرعت ترمیم و حرکت دندان ها بیشتر می باشد. به همین دلیل ارتودنسی در نوجوانان و کودکان بسیار سریعتر ناهنجاری دندان را ترمیم می کند.
نوع ناهنجاری دندان ها
همانگونه که میدانید میزان بهم ریختگی و نوع ناهنجاری دندانی افراد، کاملا متفاوت است. قطعا مدت زمان ارتودنسی دندان برای دندان های همپوشان و روی هم رفته، نیش های نهفته، کاهش فاصله بین دندان ها و …، متفاوت خواهد بود.
اندازه فشار براکت ها
فشار تنظیم شده روی براکت و بریس ها، می تواند از مهم ترین عوامل مدت زمان ارتودنسی باشد. دندان هایی با تراکم و ازدحام بالا، مدت زمان بیشتری برای اصلاح جایگاه دندان ها نیاز دارند. در صورتی که این ازدحام و شلوغی دندان ها کمتر باشد، تنظیم فشار بیشتر جهت حرکت سریعتر دندان ها امکان پذیر خواهد بود.
استفاده کردن یا نکردن از برخی داروها
ایبوپروفن، آسپرین و یا استامینوفن از جمله داروهایی هستند که در صورت مصرف زیاد، حرکت دندان ها را کند تر و طول درمان ارتودنسی را افزایش می دهند. دارو های تیروئیدی و ویتامین D از جمله داروهایی هستند که حرکت دندان ها را سریع تر کرده و سبب کاهش مدت زمان ارتودنسی شوند. البته مراقب باشید که برای کاهش زمان ارتودنسی، این دارو ها بیش از حد مصرف نکنید.
نوع بریس و روش ارتودنسی استفاده شده
انواع مختلفی از درمان ارتودنسی دندان وجود دارد و این انواع مختلف میتوانند در طول دوره درمان شما تاثیر بگذارند مواردی که در طول ارتودنسی باید رعایت کنید، برای هریک فرق دارند.
رعایت نکات بهداشتی
بهداشت دهان و دندان از آنجایی اهمیت زیادی دارد که از عفونت ها و مشکلات دیگر دندانی جلوگیری می کند. در صورتی که دندان ها و لثه شما دچار بیماری شود، روند و طول درمان ارتودنسی را افزایش می دهد و این اصلا خوب نیست.
تاثیر براکت ها بر کاهش یا افزایش زمان ارتودنسی دندان
براکت های زبانی
اینها براکتهای فلزی هستند که پشت دندانهای شما چسبانده میشوند. آنها در مقایسه با براکتهای فلزی یا بریسرهای شفاف به همان اندازه و یا حتی بیشتر مؤثر هستند. براکت های زبانی زیباترین نوع بریسرها هستند. یک مطالعه جامع در سال 2019 Trusted Source نشان داد که افرادی که دارای براکتهای شفاف هستند، آنها را برای مدت زمان کوتاهتری از کسانی که دارای براکتهای فلزی سنتی هستند میپوشند. اما کسانی که از براکتهای شفاف استفاده میکنند نسبت به افرادی که از براکتهای فلزی استفاده میکنند، مشکلات تراز کمتر دارند.
براکت های سرامیکی
نوعی از براکت ها نیز وجود دارند که از جنس سرامیک و به رنگ شفاف یا هم رنگ دندان ها هستند و براکت های سرامیکی نامیده می شوند. کاربرد این نوع براکت ها در روش ارتودنسی سرامیکی است که با هدف دیده نشدن بریس ارتودنسی توسط دیگران استفاده می شود. اگر بخواهیم طول درمان ارتودنسی با براکت های سرامیکی را بررسی کنیم باید بگوییم که با توجه به شکننده تر بودن جنس سرامیک نسبت به فلز و پلاستیک، طول درمان بیشتر است البته که مدت درمان ارتودنسی به پارامترهای دیگر نیز وابسته است.
دکتر ندا مکانیک را در اینستاگرام دنبال کنید
براکت های فلزی
این شامل براکتهایی است که برای اتصال آنها به دندانهای شما به اتصالات فلزی نیاز دارند. ارتودنتیست شما این سیمها را هرچند هفته یکبار محکم میکند تا دندانهای شما بهآرامی مرتب شوند. این موارد معمولاً برای اصلاح جدی تر نامرتبی دندانها توصیه میشود و طول درمان ارتودنسی در این شیوه حداقل دو سال است.
براکت های شفاف
اینها براکتهای متحرک، شفاف و پلاستیکی هستند که هرچند هفته یکبار با تغییر دندان تغییر میکنند. میتوانید براکتها را پاککرده و دندانهای خود را تمیز کنید اما باید آنها را تقریباً در تمامروز بپوشید. عدم رعایت برنامه درمانی باعث طولانی شدن مدت استفاده از آنها میشود. در مورد بستن فضاها میان دندانها ، براکتهای شفاف بهترین انتخاب نیستند و در این براکتها نیز طول درمان ارتودنسی در سنین مختلف فرق دارد.
بهترین دندانپزشک اصفهان در دکتر آف
بیشتر بخوانیم:
نکات مثبت و منفی ایمپلنت دندان زیرکونیا