ناهنجاریهای قابل درمان دهان و دندان با ارتودنسی
بررسی ناهنجاریهای قابل درمان دهان و دندان با ارتودنسی
ارتودنسی یکی از بهترین روشها برای درمان ناهنجاریهای دندان و فک است. این روش چندین سال است که توانسته با درمان ریشهای و اصولی این مشکلات، محبوبیت زیادی کسب کند. اما شاید نتوان همه ناهنجاریها را با استفاده از ارتودنسی درمان کرد. در این مقاله سایت دکتر ندا مکانیک بهترین دندانپزشک زیبایی اصفهان ناهنجاریهای قابل درمان دهان و دندان با ارتودنسی را مورد بررسی قرار می دهیم.
آشنایی با مال اکلوژن (ناهنجاری دهان و دندان)
Occlusion (اکلوژن)، به حالتی گفته میشود که دندانها به درستی روی هم قرار میگیرند. زمانی که دندانها از موقعیت صحیح خود خارج شوند، به این وضعیت در اصطلاح مال اکلوژن گفته میشود. در حالت طبیعی و نرمال، دندانهای جلویی فک پایین نزدیک به ۲ تا ۳ میلیمتر به وسیله دندانهای قدامی فک بالا، پوشش داده میشوند. اما اگر این نظم و ترتیب به هم بخورد و دندانها در تراز مناسب قرار نگیرند، گفته میشود فرد دچار نوعی مال آکلوژن شده است.
تاثیر ارتودنسی بر رفع ناهنجاریهای دندانی و فکی
کاربرد ارتودنسی برای درمان انواع متفاوتی از مشکلات دهان و دندان، بسیار موثر است. ارتودنسی با اصلاح فاصله بین دندان، قرار دادن دندانها در موقعیت مناسب، اصلاح وضعیت قرارگیری فک بالا و پایین، بهبود عملکرد جویدن غذا و رفع بسیاری از مشکلات دیگر، یکی از بهترین گزینهها برای درمان ناهنجاریهای دهان و دندان است. معمولا در حوزه دندانپزشکی، مال اکلوژن دندانی به سه کلاس طبقهبندی میشود:
ناهنجاری کلاس ۱
در کلاس ۱، بایت بیمار تقریبا به حالت طبیعی بوده و دندانهای فک بالا فقط کمی بیشتر از حالت طبیعی دندانهای پایین را میپوشانند.
ناهنجاری کلاس ۲
معمولا بین دندانهای جلویی فک بالا و پایین، یک فاصله افقی وجود دارد که طبیعی است. اگر این فاصله افقی از حد طبیعی بیشتر شود، این مال اکلوژن کلاس ۲ اتفاق میافتد.
ناهنجاری کلاس ۳
زمانی که دندانهای قدامی فک پایین نسبت به فک بالا جلوتر قرار بگیرند، مال اکلوژن کلاس ۳ اتفاق افتاده است. اگر این نوع ناهنجاری به علت کوچک بودن فک بالا ایجاد شده باشد، در سنین کودکی با کمک دستگاههای ارتودنسی قابل درمان است، در غیر این صورت با کمک جراحی درمان خواهد شد.
سایر ناهنجاریها شامل موارد زیر هستند:
کراس بایت
زمانی که دندانهای پایین بر خلاف شرایط نرمال، از دندانهای قدامی فک بالا جلوتر قرار گرفته باشند، در این صورت فرد مبتلا به کراس بایت شده است. در واقع کراس بایت حالتی شبیه به آندر بایت دارد؛ اما صرفا گروهی از دندانهای فک پایین جلوتر قرار میگیرند.
آندربایت
آندربایت حالتی است که همانند کراس بایت دندانهای فک پایین جلوتر از دندانهای فک مقابل قرار میگیرند. با این تفاوت که در آندربایت، تمام دندانهای فک پایین جلوتر از دندانهای فک بالا قرار میگیرند.
اوربایت
زمانی که بیمار به اوربایت مبتلا باشد، دندانهای فک بالا سبب پوشیده شدن دندانهای فک پایین میشوند. این نوع ناهنجاری در اکثر اوقات بر اثر دلایل ارثی ایجاد میشود، اما عوامل دیگری مانند جویدن ناخن، مکیدن انگشت و استفاده از شیشه شیر و پستانک در طولانی مدت، میتوانند نقشی بر ایجاد این نوع ناهنجاری داشته باشند.
دیپ بایت
در واقع این ناهنجاری نوع شدیدتر اوربایت است که احتمال وجود آن در افراد بسیاری وجود دارد. در صورتی که دندانهای فک بالا تقریبا سبب پوشانده شدن تمام قسمت دندانهای فک پایین شوند، در این صورت فرد به دیپ بایت مبتلا شده است.
اپن بایت
این ناهنجاری زمانی اتفاق میافتد که در زمان بسته شدن فک، دندانهای قدامی فک بالا و پایین به یکدیگر نرسند که در نتیجه دهان باز میماند. اپن بایت سبب فاصله بین دندانها و عدم بسته شدن فک میشود.
اورجت
در صورتی که دندانهای فک بالا بیش از حد طبیعی فاصله افقی با دندانهای فک پایین داشته باشند، به آن اورجت گفته میشود.
انحرافات فکی
دندانهای جلویی فک بالا و پایین باید در یک خط مرکزی قرار داشته باشند. در غیر این صورت، دندانها در حالت درستی قرار نگرفته و ناهنجاری انحراف فکی به وجود میآید.
غیبت دندانی
معمولا به حالتی که جای یک دندان یا چند دندان در دهان خالی باقی میماند، غیبت دندانی گفته شود. این اتفاق به دلایل متفاوتی به وجود میآید. یکی از راههای درمان آن ارتودنسی است.
وجود دندان اضافه
تعداد استاندارد دندانهای شیری ۲۰ و دندانهای دائمی ۳۲ عدد است. گاهی ممکن است به دلایلی، فرد یک یا چند دندان اضافه در دهان داشته باشد. این دندانهای اضافی در بخشهای مختلف دهان امکان رویش دارند و بینظمی شدیدی برای دندانها به وجود میآورند. به کمک کشیدن دندان و ارتودنسی، میتوان چنین مشکلی را درمان کرد.
صفحه اینستاگرام دکتر ندا مکانیک بهترین دندانپزشک زیبایی اصفهان
بهترین دندانپزشک زیبایی اصفهان در دکتر آف